HB2023

Bilag 2 - Nye bygninger

Her kan du finde hjælp-til-selvhjælp i de mest gængse spørgsmål og svar.

Finder du ikke svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os. Se hvordan du kontakter os her

Udarbejdelse af energirammer i forbindelse med en byggeansøgning er reguleret af Bygningsreglementets krav til energiforbrug

Hvis der derfor er spørgsmål til, eller behov for afklaring, i forbindelse med udarbejdelse af en energiramme, skal der rettes henvendelse til den kommunale byggemyndighed, som behandler byggesagen. Det er denne myndighed, som har kompetence til at kunne vejlede om reglerne, eller hvad der kan lade sig gøre i det konkrete projekt.

Formålet med energimærkning af nye bygninger er, at kontrollere om bygningen lever op til kravene, der ligger til grund for byggetilladelsen i forhold til de energimæssige krav. 

Det fremgår af bilag 2, kapitel 2.1, stk. 1 i Håndbogen for energikonsulenter at:

”Det fremgår af byggetilladelsen, hvilket bygningsreglement bygningen skal leve op til. Kommunen kan i forbindelse med udstedelse af byggetilladelsen fastsætte yderligere krav eller lempelser til bygningen.” 

Kommunen kan derfor dispensere fra de energimæssige krav i Bygningsreglementet, som normalt skal overholdes når energimærkningen udarbejdes. Hvis dette er tilfældet, skal energimærkningen udarbejdes i overensstemmelse med de dispensationer, som er fastsat i byggetilladelsen og energikonsulenten skal på denne baggrund konkludere om bygningen lever op til energikravene, der ligger til grund for byggetilladelsen eller ej. 

Hvis der er tvivl eller spørgsmål til en evt. dispensation i et projekt og hvordan denne påvirker energimærkningen, skal der rettes henvendelse til den kommunale byggemyndighed, som har udstedt byggetilladelsen.

Ved energimærkning af nye bygninger, skal energikonsulenten indgå en aftale om energimærkning af bygningen jf. bilag 2, kapitel 2.2, stk. 1 i Håndbogen for energikonsulenter. Som en del af aftalen skal energikonsulenten sikre sig, at der foreligger dokumentation for bygningens tæthed, hvis byggetilladelsen stiller krav herom, eller der er gennemført tæthedsprøvning. Det er derfor afgørende, hvilke krav der er stillet i byggetilladelsen. 

Hvis der er stillet krav om dokumentation for bygningens tæthed i byggetilladelsen, skal der foreligge en tæthedsprøvning for bygningen ved energimærkning af bygningen. 

Hvis der ikke er stillet krav om tæthedsprøvning i byggetilladelsen, skal energikonsulenten sikre sig, at bygningens tæthed er registreret i overensstemmelse med Bygningsreglementets §263 om tæthed og trykprøvning af bygninger. 

Hvis der kun er foretaget tæthedsprøvning af dele af en bygning, skal energikonsulenten sikre sig, at det er OK, at kun dele af bygningen er testet. Derudover skal energikonsulenten sikre sig, at resultatet fra tæthedsprøvningen kun anvendes for de arealer som er testet. For de arealer, som ikke er testet, benyttes 1,5 l/s pr. m² jf. BR18, §263, stk. 4. 

Energikonsulenten skal være opmærksom på, at der kan være andre krav, som gør sig gældende ved høje rum, jf. BR18 §263, stk. 2.